УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ
КОМІТЕТ МІЖНАРОДНОЇ
РАДИ МУЗЕЇВ
UKRAINIAN NATIONAL COMMITTEE
OF THE INTERNATIONAL COUNCIL
OF MUSEUMS

icom commmunity


Міжнародна конференція «Університетські музеї: європейський досвід та українська практика»

6 -7 жовтня 2011 року Секцією музеїв і колекцій ВНЗ Українського комітету IСOM (Лілія Казанцева, Любов Самойленко, Наталія Писаревська) разом з  Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут», Державним політехнічним музеєм при НТУУ «КПІ», Національним університетом «Києво-Могилянська академія» за інформаційної підтримки Центру розвитку музейної справи України  в головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Київ, вул. Володимирська,60) за фінансової підтримки НР Україна була проведена Міжнародна конференція «Університетські музеї: європейський досвід та українська практика»

У роботі конференції взяли участь 60 представників з більш ніж тридцяти вищих навчальних закладів з різних регіонів України, а також науковці з шести університетів Європи, зокрема з Регінсбурзького університету (Німеччина), Римського "Ля Сапієнца" (Італія), Лісабонського (Португалія), з університету Луї Пастера у Страсбурзі (Франція), Московського архітектурного інституту (Державна академія (Росія), Єреванського державного Університету (Вірменія). Конференцію відкрив Президент UMAC Хьюго Дрессі. 

Конференцію було присвячено висвітленню різних аспектів створення і використання музейних колекцій, діяльності музеїв у складі вищих навчальних закладів України, їх місії і юридичному статусу, актуальним проблемам інтеграції до європейського і світового університетського музейного простору через приєднання до програми дій Міжнародного Комітету Університетських Музеїв і Колекцій (UMAC) ІСОМ та через долучення до заходів з організації співпраці Науково-методичного координаційного центру університетських музеїв Євразійської асоціації університетів (ЕАУ).

За результатами конференції було видано збірник матеріалів. 

Слід відзначити, що сучасні світові тенденції розвитку освіти і науки висувають нові вимоги у ставленні до музеїв вищих навчальних закладів. Підсумки чергового огляду музеїв при навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (наказ № 239 від 17.03.2011 р.) засвідчили недостатній рівень організації роботи по впорядкуванню та систематизації музейної мережі вищих навчальних закладів України.

Переважна більшість провідних українських ВНЗ мають значні наукові і навчальні колекції, музеї власної історії або музейні комплекси з кількох різнопрофільних музеїв, але про їхню діяльність і склад колекцій інформація майже відсутня не лише в засобах масової інформації, але й у спеціальній літературі. Сьогодні музеї і колекції університетів та інших вищих навчальних закладів (III-IV рівнів акредитації) України вивчають і зберігають значну частину державного Музейного фонду України, а також досліджують і популяризують історію науки і освіти, формують науковий світогляд молоді. Їх зібрання захоплюють розмаїттям колекцій і унікальністю збережених раритетів, яких немає в інших музеях України, вони активно залучаються до наукових досліджень і навчальних програм, культурно-просвітницької і виховної роботи. Однак в організації та забезпеченні діяльності цих музеїв є низка проблем, що вимагають нагального вирішення, особливо в контексті сучасного розвитку європейської вищої освіти.




docТези конференцiї.doc


Copyright © 2015 - 2016 ICOM Ukraine