УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ
КОМІТЕТ МІЖНАРОДНОЇ
РАДИ МУЗЕЇВ
UKRAINIAN NATIONAL COMMITTEE
OF THE INTERNATIONAL COUNCIL
OF MUSEUMS

icom commmunity


Міжнародна наукова конференція в Тбілісі

“Проблеми та перспективи розвитку музеїв в пост-совєтських країнах”

Я мав щасливу нагоду побувати на запрошення ІСОМ Грузії на міжнародній науковій конференції в Тбілісі, яка відбулася 7-10 листопада цього року. Тема конференції “Проблеми та перспективи розвитку музеїв в пост-совєтських країнах” доволі широка і вкрай актуальна. У конференції взяли участь близько 40 учасників з 16 країн: Азербайджану, Вірменії, Казахстану, Росії, Латвії, Естонії, Польщі, Угорщини, Молдови, Словаччини, Хорватії, Боснії, Словенії, Німеччини, України і Грузії. Серед учасників такі відомі фахівці музейництва як Ґоранка Грян, голова Європейського музейного форуму, член виконавчого комітету ІСОМ, Міхаіл Ґнєдовскій, член правління ЄМФ, Душан Буран, президент ІСОМ Словаччини, Манфред Наврот, голова виконавчого комітету асоціації археологів ФРН та ін. На конференції прозвучало 32 виступи, які були розділені у чотири тематичні сесії:

1. Акутальний стан і проблеми в музеях пост-совєтських країн. Причини і шляхи вирішень.

2. Кращі приклади практичного втілення музейних реформ  в пост-совєтських і східно-європейських країнах.

3. Аналіз стану і перспективи розвитку музеїв в пост-совєтських і східно-європейських країнах.

4. Виклики музеїв в 21-му столітті. Діалог культур в контексті  музейних колекцій.

Організатором конференції був ІСОМ Грузії на чолі з президентом Інґою Карая при вагомій підтримці Міністерства культури Грузії, національного наукового фонду ім. Шота Руставелі, Грузинської асоціації музеїв та Грузинського національного музею.

Представлені презентації дали змогу побачити особливості й спільні проблеми в музеях різних країн. Слід відзначити, що майже у всіх країнах крім національного комітету ІСОМ є й асоціації музеїв чи музейних працівників і друзів музеїв. Всі національні комітети тісно співпрацюють зі своїми міністерствами культури й отримують підтримку для різних проектів.

 Із доповідей я б відзначив кілька глибших аналітичних. Проф. др. Дарко Бабіч, президент ІСОМ Хорватії представив цікавий і можливо корисний для нас аналіз стану музейництва в Хорватії. В своїй доповіді “Два кроки до переду і один назад: хорватські музеї, музеологія та інші речі” він розрізняє три фази від 1990 до нині і визначає їх ознаки. Як завжди цікавий і високо професійний погляд на проблематику музеїв пост-совєтських країн як на інституцій культури пам'яті представив др. М. Ґнєдовський у своїй доповіді “Складна спадщина в постсовєтських музеях". Цікаво розкрила трансформацію місії музеїв др. Марєта Мікуж з ІСОМ Словенії в доповіді “Словенські музеї в час трансформації”. З досвідом роботи Балтійської музеологічної школи в поширенні і популяризації музеологічних знань поділилася її директорка др. Аніта Їрґенсон. Дуже цікавим був прогностичний погляд проф. др. Ґоранкі Горян на нові реалії перед музеями в 21-му столітті. Доречі, вона кандидуватиме на пост віце-президента ІСОМ на виборах у Мілані наступного року. Важливо її підтримати як представника Центральної і Східної Європи, яка добре розуміє проблематику музеїв цього реґіону.

Я ж розповів про сьогоднішній стан музеїв після Майдану і в час війни, про  необхідність усвідомити музейникам України суспільну відповідальність і за те, що відбувається, і за те, що буде, та що для цього потрібні відповідні знання і компетенції музейників та керівників галузі.

Щодня після доповідей відкривались дискусії, де обговорювались важливі питання, порушені у доповідях. Кожен день закінчувався  відвідинами якогось з тбіліських музеїв. Після закінчення конференції модератори кожної сесії підбили підсумки. Останній день був присвячений екскурсії по Тбілісі і поїздкою в Кахетію, під час якої відвідали цікавий музей в місті Зінґаґі та, звичайно ж, музей вина неподалік Телаві.

Цікавими і важливими, як звично, були розмови в кулуарах і під час поїздки. В цих розмовах обговорювались можливості співпраці, ідеї спільних проектів.

 

Віце-Президент

ІКОМ України                                                            Зеновій Мазурик  

Фото ICOM Georgia.






Copyright © 2015 - 2016 ICOM Ukraine